Programele negative din minte

judge-300552_1280

Diversele forme de coaching propun metode foarte interesante de a scapa de programele negative din minte, metode pe care le recomand cu caldura. Programele negative sunt privite ca niste virusi mentali, si aceste tehnici te invata cum sa lansezi antivirusi care sa “stinga” acele programe. Un exemplu foarte util este cel referitor la convingerile limitative, care sunt exact genul de programe care trebuie sa fie “anulate”.

Aceasta tehnica apare in texte stravechi, cum ar fi Yoga Sutra, in care se spune ca cea mai buna cale de a scapa de gandul negativ este sa iti sadesti in minte un gand pozitiv. Asta face parte dintr-una din etapele de purificare spirituala premergatoare mediatiei.

Este de remarcat ca exista si programe in fiinta noastra pe care nu este bine sa le anulam, cum ar fi cele legate de necesitatile de hrana, somn etc. Programele acestea pot fi insa combinate cu programe de frica sau furie si rezulta programe negative. De exemplu “programul de foame” combinat cu emotia fricii va avea ca rezultat lacomia, car este un program negativ.

O solutie foarte profunda la acest tip de probleme este insa chiar practica meditatiei, inteleasa ca “linistirea modificarilor mintii” (asa cum o definesc textele vechi) sau “pacea mintii” (asa cum spun sfintii parinti din Ortodoxie).

Am sa propun in acest sens un exercitiu foarte util pentru a scapa de programele negative mentale si emotionale: stand in liniste in meditatie sa observam gandurile in urmatorul mod: daca avem un gand referitor la prezent sa il etichetam; “prezent”, daca se refera la trecut il etichetam: “trecut”, daca se refera la viitor il etichetam: “viitor”. Vom observa ca toate gandurile referitoare la trecut si viitor sunt mai mult sau mai putin negative, iar cele legate de prezent, nu.Las prietenilor mei placerea sa observe cum aceasta meditatie sterge toate programele negative.

Stefan Pusca

Terapeut, autor si formator de cursuri de dezvoltare spirituala

E-mail: stpusca[@]yahoo.com

You may also like...