“Iluzia realitatii” de Marius Octavian Stefan

 

Realitatea este o iluzie sau iluzia este o realitate?

Iluzie

 

Trebuie sa stabilim una dintre variante ca fiind adevarata, sa raspundem la vreo intrebare? Nu! Nici macar nu trebuie sa scriu acest articol, dar o sa intru in transa si o sa traiesc iluzia ca scriu un articol despre iluzii…sper ca inca mai sunteti cu mine!

Sa luam ca punct de plecare definitia din Dex a iluziei, care ne spune ca este o perceptie falsa a unui obiect prezent inaintea ochilor, determinata de legile de formare a perceptiilor sau de anumite stari psihice sau nervoase. Nu ne prevalam de o definitie, doar o alegem ca punct de plecare, oricare altul fiind la fel de bun.

Personal sunt impresionat de nivelul de spiritualitate al unei definitii din Dex, sa va spun de ce! Pentru oamenii obisnuiti fara aplecari spre spiritualitate sau antrenamente in activitati psi, “realitatea” este ceva palpabil ca si structurile fizice care suntem, care ne inconjoara, ceea ce se vede cu ochiul liber. Asadar, percepem si cu ajutorul ochilor, aici ma opresc si imi pun intrebarea, ce percepem de fapt? Perceptia inseamna intelegerea si cunoasterea a ceea ce vezi. Privim obiecte, imediat incercam sa le intelegem si sa le asezam pe categorii bazandu-ne pe cunoasterea noastra despre ceea ce urmarim, adica intervine, intr-un singur cuvant, judecarea a ceea ce vedem.

Din punctul meu de vedere aici incepe iluzia. Lasam la o parte faptul ca insusi vazul este o iluzie, pentru ca noi, ca specie, nu prea avem idee cum se formeaza aceasta asezare a informatiilor intr-un “super-ecran megaHD si multidimensional” care se numeste vaz. Privim lucruri si instantaneu incepe analiza, judecata, categorisirea, oarecum vazand si percepand prin intermediul propriilor convingeri. Din punctul meu de vedere, orice convingere este limitativa, orice convingere este formata din perspectiva prietenului Ego. Acestea sunt, de fapt, legile de formare a perceptiilor din definitia de mai sus. Incepem sa ne dam seama de iluzia realitatii, dar mai avem….

Tot in definitie mai spune ca iluzia este o perceptie falsa determinata si de anumite stari psihice sau nervoase. V-am spus ca “mai avem….”.

Dincolo de iluzia ca stim ce este vazul, dincolo de perceperea “realitatii” inconjuratoare prin intermediul convingerile noastre limitative, exista si latura interpretarii a ceea ce vedem sau percepem prin intermediul starilor psihice.

Starile psihice intra in scena si distorsioneaza tot. Cum ne influenteaza starile psihice este evident, ne limiteaza si mai mult atentia si concentrarea sau ne deschid mai mult spre Creatie astfel reusind sa percepem dincolo de forme.

In acest material am vorbit doar despre un aspect al perceperii lumii exterioare si anume, vazul. In afara vazului sunt celelalte simturi cunoscute si cele nestiute, doar intuite. Ganditi-va ca in scena intra toate aceste simturi fizice si fiecare se calibreaza si iti ofera stimuli conform starilor tale psiho-mentale. De aici urmeaza analiza, judecata, punerea informatiei in sertarele mintii, etichetare, toate intr-o milionime de secunda.

Vestea buna este ca avem solutia la toate aceste manifestari si cheia pentru instalarea pacii in mintile noastre. Se numeste meditatie, dar despre meditatie vorbim altadata. Si cum deja mintea mi-a plecat spre alte idei de articole pe aceasta tema foarte complexa, o sa ies din transa si va intreb: Realitatea este o iluzie sau iluzia este o realitate ?

 

Marius Octavian Stefan

Terapeut, formator cursuri dezvoltare personala si spiritualitate

Tel: 0728.981.548

Email: octavian_stefan@ymail.com

Web: www.mosinspir.ro

You may also like...