Exista emotii care pot fi “citite” din expresia fetei interlocutorului in mod clar?

Psihologul american Paul Ekman  de la Universitatea California, expert in studiul emotiilor, arata ca exista 4 expresii faciale care pot fi recunoscute usor de catre orice persoana: frica, mania, tristetea şi bucuria. Alte studii, cum ar fi cele facute de catre psihologul american de origine ceha Robert Plutchick vorbesc despre opt emotii ce pot fi recunoscute usor pe faciesul nostru.

Faptul ca ele pot fi atat de usor recognoscibile poate constitui un puternic indiciu ca aceste emotii sunt emotii fundamentale, ce tin de natura umana.

Primul care a constatat caracterul universal al emotiilor a fost Charles Darwin, folosind aceasta idee pentru a sustine teoria evolutionista,  motivand ca emotiile reprezinta modele de reactie mentala intiparite in sistemul nervos.

Interesant este faptul ca pe baza interpretarii faciale a emotiilor se poate evalua si temperamentul celor din jur. Temperamentul este legat de remanentele emotionale pe care le avem fiecare dintre noi.

black-white-675004_1280Deoarece pe fata, conform terapiilor traditionale chineze, se proiecteaza intregul organism, modificarile faciale datorate emotiilor influenteaza energiile intregului organism.

Vom mai reveni pe acest subiect, datorita numarului mare de intrebari care ne-a sosit legat de aceasta tema.

 

Stefan Pusca

Terapeut, autor si formator de cursuri de dezvoltare spirituala

E-mail: stpusca[@]yahoo.com

You may also like...