Fragment dintr-o sedinta de terapie a lui Sigmund Freud

Fragment dintr-o sedinta de terapie a lui Sigmund Freud: a fi adult atrage dupa sine o serie de dificultati si realizari care formeaza de fapt o personalitate. Lasa-ti dorintele libere si începi sa opui rezistenta la ceea ce nu vrei sa faci. Întreaba de ce si nu mai accepta în tacere orice ti se spune sa faci. Vorbim aici despre atitudine, trebuie sa iei atitudine pentru ceea ce crezi ca este important, cu determinare.”

Fragmentul nu e un indemn la nesupunere. Citatul face parte dintr-un context mai larg (dialogul dintr-o sedinta de terapie). Ceea ce mi se pare interesant este ca e valabil si pentru atitudinile pozitive, ca exemplu personal.

Exista o cale de a discuta in care poti sa iti spui parerea fara a-l jigni pe celalalt. Atunci cand o gasim, ea devine baza unor relatii umane echitabile si placute, chiar daca la inceput e putin mai greu.

Asta nu inseamna ca e simplu de gasit intotdeauna… 

In general avem foarte multe reprimari care pot iesi la suprafata in asemenea situatii, si sunt destul de greu de controlat.

Dar trebuie sa incercam sa schimbam optica putin si sa gandim lucrurile si din punctul de vedere al celuilalt.

Energiile pozitive circula altfel atunci cand tii cont si de ceilalti.

Poate fi complicat, mai ales atunci cand punctul de vedere al celuilalt este foarte egoist si rauvoitor.

Trebuie tinut cont de faptul ca nu exista egoism si rea-vointa, dupa parerea mea sunt doar interese…

Toate comportamentele sociale au la baza interese…de anumite nivele…mai mult sau mai putin altruiste, pe care fiecare si le urmareste cum stie el mai bine

Lectia interesanta pe care o putem lua din aceste situatii este ca invatand sa ne conectam intre noi, invatam sa ne conectam cu Divinul.

Ce facem insa atunci cand avem de a face cu rautati gratuite?

Nu sunt gratuite…sunt dictate de interesele lui si de modul cum evalueaza el ca le poate indeplini prin acea replica la conversatia prezenta.

Poate el evalueaza gresit, dar noi putem sa ii aratam asta doar cu o combinatie de blandete si adevar.

Cum putem face asta?

In primul rand este necesar sa doresti sa ai acest tip de comportament.

Si iti mai trebuie multa rabdare…

Merita efortul ?

Intotdeauna merita. Diamantele pe care le poate da la iveala o fiinta, atunci cand comunici sincer cu ea, sunt cele mai pretioase lucruri…

Stefan Pusca

Terapeut, autor si formator de cursuri de dezvoltare spirituala

E-mail: stpusca[@]yahoo.com

You may also like...