Emisiunea “Meditatia saptamanii” din 6.05.2015 cu Stefan Pusca


„Acorda atentie clipelor de ragaz – pauza dintre doua ganduri, pauza scurta si tacuta dintre cuvintele unei conversatii, dintre notele unui pian sau ale unui flaut sau pauza dintre inspiratie si expiratie“ – Eckhart Tolle
Acum cativa ani am avut ocazia sa evaluez starea organismului unei persoane care nu reusise sa doarma aproape deloc in ultimele luni inaintea acelei vizite la cabinetul meu. Atat in urma examinarii medicale facute anterior cat si in urma evaluarii facute de catre mine rezultase clar un lucru: organismul sau era foarte aproape de a claca.
Am realizat atunci ca aceasta persoana se dezvatase de a lua pauza. Lucru foarte rau pentru orice fiinta vie. De ce? Fiindca la fel cu foarte multe lucruri din aceasta lume noi functionam pe baza unor procese oscilatorii (putem da ca exemplu respiratia si bataile inimii) care presupun patru faze. Acestea sunt asemanatoare inspiratiei, pauzei cu plamanii pe plin, expiratiei, si pauzei cu plamanii pe gol. Exact asa, orice oscilatie are faza de crestere a elongatiei, un punct de maxim, descresterea elongatiei si un punct de minim.
Sigur ca, apropierea de aceasta situatie reprezinta cazul ideal in functionarea organismului-ma refer la asa zisele stari coerente pe care le-am mentionat intr-unul din episoadele trecute ale acestui serial. Practic, respiratia noastra nu respecta acest ciclu datorita interventiei emotiilor in mersul sau. Inspiratia, expiratia sau cele doua pauze dintre ele nici nu se mai pot distinge din cauza crisparii cvasi-permanente de care suferim.
Problema cea mai mare in acest sens este disparitia pauzelor naturale din procesul respiratiei. Atunci cand respiratia ia acele pauze firesti dintre inspiratie si expiratie organismul nostru se odihneste pentru o fractiune de secunda. La fel fac si emotiile si mintea noastra. Aceste pauze apar de mai multe ori in fiecare minut al vietii noastre si sunt pauzele in care noi ne deconectam de la lume si simturi si ne reconectam la Divin.
Pauza are importanta ei in fiecare proces din lumea vie.
Exercitiul de astazi este o continuare a citatului de la inceputul articolului: invatati sa va concentrati asupra pauzelor dintre inspiratie si expiratie. Invatati sa ascultati linistea. Simtiti vreo diferenta intre pauza pe plin si cea pe gol? A invata sa gustati starea de liniste este cel mai bun mijloc de a va creste forta personala. Faceti deasemenea exercitiul de a nu va grabi. Niciodata!
*
Acum vom trece mai departe la partea cea mai importanta a emisiunii: sa meditam impreuna. Vom incepe cu:
a1-zambetul lui Buddha:
-zambim, imperceptibil, abia schitat
-ochii incep sa faca si ei parte din zambet apoi intreaga fata
-extindem zambetul la nivelul intregului corp pana cand fiecare celula a sa zambeste
-simtim cat mai bine starea pe care ne-am creat-o
-acum suntem gata pentru restul meditatiilor
a-meditatia ghidata de relaxare: se relaxeaza pe rand cele sapte perechi de noduri tensionale ale organismului: 1-pielea capului si fruntea, 2-zona din jurul globilor oculari si pometii obrajilor, 3-limba si maxilarul inferior (si in consecinta se relaxeaza automat toti muschii faciali), 4-ceafa si umerii, 5-plexul solar si intreaga centura abdominala, 6-zona lombara si sfincterul anal, 7-maini si picioare de la baza pana la varfurile degetelor.
b- exercitiu de deblocare si purificare energetica:
-se simte respiratia pe cele doua nari si in timpul exercitiului se va inspira pe nara mai libera si se va expira pe cea mai congestionata.
-exercitiul se incepe cu o expiratie (pentru a expulza de la inceput energiile stagnante din plamani si zona toracelui).
-pe inspiratie se va pronunta mental silaba “so” si pe expiratie silabele “ham”(pronuntate lent, astfel incat sa tina exact cat expiratia). Aceasta ajuta respiratia sa se faca in mod corect si il duce pe practicant catre starea de meditatie in timpul exercitiului.
-se fac aproximativ 6 cicluri, fiecare executa in ritmul propriu, fara a forta sub nici o forma.
c- meditatie pe Ajna Chakra:
-se localizeaza zona centrului Ajna Chakra (la circa o latime de deget sub centrul fruntii, in dreptul unei mici cavitati in osul frontal)
-se adopta o stare receptiva si se percepe pulsul in zona lui Ajna Chakra
-se numara aproximativ 60 de batai de puls, concentrandu-ne asupra senzatiei pe care o avem in zona
d-Acum vom face meditatia de “impamantare”: dupa ce va alegeti o pozitie comoda pentru meditatie, cu spatele si capul in pozitie dreapta, cu pieptul scos putin in afara, veti incepe sa simtiti senzatiile pe care le aveti, dar nu le constientizati, in talpi.
Veti simti apoi contactul talpilor cu solul, veti simti energia tuturor punctelor de contact. In urma intentiilor dvs, din talpi incep sa creasca radacini energetice care incet-incet patrund in sol. 10 cm, apoi 20 cm, apoi 50 cm. Radacinile au intrat in sol 1m acum si continua sa creasca pana la 2m, 5m, 10m.
Radacinile dvs se hranesc acum din seva Mamei Pamant si seva patrunde, de jos in sus, in organismul dvs. Ii simtiti efectul binefacator, energia linistitoare pe masura ce ea va imbiba. Patrunde in talpi, in zona gambelor, in muschii fesieri si in abdomenul inferior. Apoi imbiba intregul abdomen, toracele si gatul. Incet-incet seva urca in zona capului, pana cand simtiti cum a ajuns pana in varf.
Acum reconectarea dvs la Planeta mama este completa, intregul dvs organism vibreaza cu frecventa Pamantului. Sunteti calm si stabil, nimic nu va mai poate destabiliza. Sunteti reconectat. Veti pastra cu usurinta starea dobandita pentru tot restul zilei.
*
Mai departe vom continua cu exercitiul de resetare a unor facultati ale organismului care foloseste puncte din metafizica traditionala indiana (asa numitele MARME), pe care va trebui sa le constientizati in ordinea pe care o voi citi, pentru a obtine de fiecare data efectul mentionat:
-varfurile degetelor de la picioare pentru ca picioarele sa fie pe sol
-gleznele pentru libertatea de a sari inainte
-genunchi pentru presiunea cauzata de mentinerea corpului intr-un singur loc
-varfurile degetelor pentru brate si incheieturi
-cocisul pentru zona anusului si partea inferioara a spatelui
-abdomenul inferior pentru respiratie adanca
-buricul pentru zona aparatului reproducator
-stomacul pentru digestie si organele interne
-inima pentru a relaxa muschii pieptului
-interiorul gatului pentru a semnala cefei si moliciunea gatului
-buzele pentru a elibera tensiunea din maxilar
-varful nasului pentru a deschide zona sinusului si pentru a ne elibera de manie
-ochii pentru miscarile interioare si pentru a relaxa tamplele
-al treilea ochi (Ajna chakra) pentru a fi receptiv
-fruntea pentru a renunta la griji si tensiunea excesiva
-varful capului pentru a relationa cu tot corpul
A doua meditatie pe care o vom face azi impreuna este o meditatie foarte simpla si eficienta pentru energizare si constientizarea pauzelor din viata noastra. Ea presupune un exercitiu de respiratie foarte usor de facut, combinat cu un exercitiu de constientizare a senzatiilor. Va trebui sa inspiram pe durata a trei timpi (pe care ii numaram in gand, fara a forta in nici un fel durata respiratiei) si apoi sa ne concentrm pe pauza naturala dintre inspiratie si expiratie. Expiram apoi pe sase timpi, timp de zece respiratii, dupa care ne concentram din nou pe pauza naturala dintre expiratie si inspiratie. Pe tot parcursul exercitiului vom fi atenti la senzatiile pe care le avem in abdomen. Exercitiul ne va da o mai mare stabilitate psihica pe tot parcursul zilei. El se incepe cu o expiratie. Putem incepe…
Cu aceasta meditatia noastra din aceasta saptamana s-a incheiat. Va astept saptmana viitoare pentru a putea medita, din nou, impreuna.

You may also like...