Chopin: Balada nr. 1 in sol minor, op. 23 (secventa din filmul “Pianistul”)

Revazand memorabila scena din filmul “The Pianist” (“Pianistul”) al regizorului polonez Roman Polanski (2002), sa ascultam minunata Balada nr. 1 in sol minor de Frederic Chopin, care pare ca defineste cu pregnanta tragismul acelei epoci intunecate de teroare si distrugeri. Banda sonora este sustinuta de cunoscutul pianist polonez Janusz Olejniczak. Sa ne amintim de caracterizarea facuta de marele poet, patriot si revolutionar polonez Adam Miczkiewicz care spunea ca baladele lui Chopin, prin forta lor expresiva, reprezinta tunuri ascunse printre flori.

Filmul “Pianistul” urmareste peregrinarile si suferintele pianistului concertist si compozitorului evreu polonez Wladyslaw Szpilman, care printr-o sansa a supravietuit Holocaustului in ghettoul din Varsovia, in timp ce parintii, fratele si doua surori au fost deportati si exterminati in lagarul de la Treblinka. Dupa lichidarea ghettoului varsovian in 1943, Szpilman a trait ascunzandu-se in cladiri distruse si parasite pana la terminarea razboiului. In 1945 si-a reluat activitatea muzicala, performand pana in 1968, atat in Polonia, cat si in numeroasele turnee efectuate in principalele centre muzicale din Europa, Asia si America. In perioada 1945-1963 a fost director in cadrul Radioului polonez, unde  activase si in tinerete intre 1935 si 1940.

In 2003 atat rergizorul  cat si interpretul principal (actorul american Adrien Brody) au primit cate un premiu Oscar, pentru regie si respectiv pentru cel mai bun actor, filmul cumuland si alte distinctii importante (Palme d’Or in 2002 la Cannes, sapte premii Cesar pentru cea mai buna pictura, pentru cel mai bun scenariu etc.). Wladyslaw Szpilman nu a mai apucat sa vada filmul terminat, decesul sau avand loc in 6 iulie 2000. Varianta finala a scenariului a fost supervizata de fiul sau Andrzej, completand prima varianta bazata pe cartea de memorii a lui Szpilman. Capitanul SS din film, de fapt un ofiter din Wehrmacht (Wilm Hosenfeld) care a mai ajutat si alti evrei fugari, a murit intr-un lagar de prizonieri din Rusia.

Selectia muzicala (Youtube)  ing. Ioan Lovin

You may also like...