“Tipuri de uleiuri volatile si efectele lor asupra starii de sanatate” de Vali Scarpet

AROMOTERAPIA

Aromoterapia este considerata, inca din vechime, ca o parte integranta a starii de sanatate fizica si psihica a oamenilor. Uleiurile esentiale naturale, extrase din plante pure , sunt folosite si astazi in diverse terapii de infrumusetare sau de mentinere a unui tonus optim, in conditiile vietii moderne, caracterizate de un stres fizico-psihic accentuat, datorat multiplilor factori ( sociali, ocupationali, psihologici, motivationali, etc).

In aceste conditii, aromoterapia, corelata cu simtul olfactiv, confera fiintei care o foloseste o stare de optimism, buna dispozitie si comuniune cu natura. Relatia cu Natura macrocosmica este esentiala, ea influentand intreaga activitate psihica, iar din punct de vedere fiziologic, stimuleaza energiile corpului. Aici,in acest context, actioneaza sistemul nervos simpatic si parasimpatic.

Criteriul de valabilitate al plantelor este, daca are aroma, de 2 ani pentru partea aeriana, si mai mult de 2 ani, pentru radacina. Ca si criteriu general, se considera ca nuantele amare sunt mai profunde, iar cele dulci sunt mai superficiale.

Vom analiza acum cateva tipuri de uleiuri esentiale, impreuna cu caracteristicile lor:

Uleiul de menta– este aromatizant, analgezic, usor anestezic, dinamizeaza puterea de concentrare mentala, este un stimulent al proceselor digestive, actioneaza foarte bine in cazul acumularii lui Pitta Dosha, fiind decongestionant, armonizand energia la nivelul centrului energetic al vointei, fiind indicat persoanelorcare au rau de miscare. Este dezobstruant al canalului subtil din zona capului, fiind foarte indicat si folosit in sinuzite, depresie, moleseala, fiind un ulei foarte patrunzator, pentru absorbtia de energie vitala(prana) in zona capului.

Uleiul de portocal– diminueaza stare de surescitare, are valente linistitoare, folosind ca suport si simtul vizual. Apa de portocal sau de trandafir pot fi folosite pentru tratarea unor afectiuni ginecologice, fiind administrate in ulei sau miere.

Uleiul de pin– trezeste spontan rasul, activeaza centrul subtil al vointei, confera tonis ridicat, avand ca indicatii terapeutice afectiunile aparatului respirator, genital si urinar.Este de asemenea, diuretic, antiinflamator, antibronsitic, el conferind o stare de incredere in sine si de siguranta.

Uleiul de fenicul– confera calm, stare placuta de relaxare la nivelul capului, se amplifica asimilarea energiei prana, este indicat impotriva cresterii lui Vata Dosha in structura.

Ca notiuni generale, se poate afirma ca simtul olfactiv este ca o a doua natura,alaturi de celelalte simturi( vizual, gustativ, tactil,auditiv) prin intermediul sau noi putand intra in rezonanta cu lumea florala, a esentelor naturale, menite a ne optimiza starea de sanatate si fericire globala a fiintei noastre. Totodata, simtul olfactiv este corelat cu factorul Timp, avand si conotatii de ordin afectiv. Astfel, un miros placut de levantica, de exemplu, poate declansa la nivel subconstient anumite amintiri legate de o persoana draga sau o situatie in care eram fericiti, si pe care am dori sa o retraim.

Exista 6 tipuri de mirosuri, in functie de natura lor. Acestea sunt:

  1. de fructe- mar, portocal
  2. florale- trandafir, levantica, iasomie
  3. rasinoase- conifere
  4. aromatice- pin, brad, eucalipt
  5. fetide-provenind de la organisme sau plante in descompunere
  6. empireumatice- ars, parlit, etc.

Alaturi de alte terapii complementare, precum cromoterapia, gemoterapia, cristaloterapia, aromoterapia contribuie din plin la obtinerea si mentinerea unei stari de sanatate si optimism care sa confere bucurie si savoare Vietii.

 

Vali Scarpet

Vali  Scarpet

Tel. 0725.081.061

You may also like...