Emisiunea “Meditatia saptamanii” din 31.03.2015 cu Stefan Pusca

 

Pentru inceput voi raspunde unei intrebari care mi-a parvenit de la mai multi telespectatori incepatori in ale meditatiei si anume: cum putem face sa ne relaxam in mod eficient un muschi sau o anumita parte a corpului.

Exista mai multe moduri diferite prin care putem face acest lucru si iata care sunt cele mai eficiente:

-relaxarea muschiului respectiv prin inducerea imaginativa a unei senzatii de caldura si moliciune in zona respectiva. Tehnica este eficienta si necesita putina practica pentru a reusi…

-relaxarea prin incordarea puternica a muschiului respectiv (pana cand simtim ca acesta incepe sa tremure de incordare) si apoi incetarea brusca si completa a tensiunii din muschi. Metoda este eficienta in mod particular pentru cei care nu se pot relaxa prin prima tehnica din cauza ca nivelul lor de incordare curent in organism este prea mare. Aici putem sa ne gandim chiar la urmatorul exercitiu de relaxare a organismului in ansamblu: stam pe jos, pe o patura si ne ghemuim in pozitia fetusului, incordand toti muschii cat putem de tare, aproape pana la refuz. Apoi, brusc si complet eliberam tensiunea din muschi. Vom obtine o stare profunda de relaxare a intregului organism.

-relaxarea prin mici incordari si relaxari succesive ale muschiului respectiv, constientizand in paralel starea acestuia si invatam sa il relaxam din ce in ce mai mult de fiecare data. Metoda este potrivita pentru cei care pot relaxa doar anumite parti ale corpului si altele nu. Prin exersarea ei putem sa invatam sa relaxam progresiv din ce in ce mai bine partile incordate ale organismului nostru.

*

Si fiindca tot am adus vorba despre subiectul relaxarii, vreau sa va mai spun cateva cuvinte despre importanta sa si despre avantajele exercitiului de minirelaxare, despre care am vorbit in prima emisiune “Meditatia saptamanii”.

Toata existenta omului modern sta, din pacate, sub semnul stresului excesiv si reprimat. Orice reprimare a sa presupune un blocaj al energiilor in organism cu toate consecintele pe care le are acesta asupra existentei noastre. Vestea buna este ca aceste blocaje se pot diminua foarte mult sau chiar inlatura prin exercitii de relaxare, iar vestea rea este ca nu practicam aceste exercitii prea des din cauza comoditatii si din cauza duratei lor (media este de circa 20 min pentru tehnicile uzuale).

La cursurile pe care le predau am ales sa lucrez varianta minirelaxarii, fiindca ea are avantajul ca este foarte scurta (consta in 1-3 secvente cu durata de 1-3) si asta face ca exercitiul sa fie mai lesne de executat. In plus, fiecare secventa din cele trei este mai profunda ca rezultat, fiindca vine deja pe fondul celei dinainte si daca vom face zilnic, dimineata si seara, cate trei secvente vom ajunge ca intr-un an de zile sa fi practicat exercitiul de peste 2000 de ori. Asta inseamna foarte multa experienta si profunzime in relaxare si o stare psihica mult mai buna, obtinuta destul de usor, doar cu putina perseverenta.

*

O intrebare imi vine in mod natural in minte: relaxarea este oare o forma de meditatie? In mod riguros, nu; dar relaxarea este o treapta catre meditatie (fiindca scade frecventa undelor cerebrale si ajuta la detasarea de gandurile negative). Nu ne putem opri sa remarcam ca relaxarea practicata in profunzime poate DEVENI meditatie, asta se intampla insa numai pentru practicantii cu experienta.

*

Astazi vreau sa mai vorbim putin si despre bio-campuri: organismul uman are mai multe campuri de energie si informatie care au rolul de a proteja structura sa, de a asigura comunicarea cu fiintele din jur, in general de a completa interactiunea sa cu restul Universului. Bio-campul unui om sanatos si bine dispus trebuie sa fie plin, bine conturat si destul de simetric (ma refer la simetria stanga-dreapta). Atunci cand organismul respectiv este agresat, de exemplu de catre stres, campul de energie devine variabil in densitate, cu zone vulnerabile, imprecis conturat si asimetric.

Ne punem problema daca exista un procedeu prin care campul de energie poate fi refacut? Un raspuns ar fi, bineinteles, procedeele de relaxare, care au in mod sigur eficienta in asa ceva.

Exista insa un exercitiu de meditatie ghidata care face acest lucru mult mai bine si mai profund decat relaxarea: am denumit acest exercitiu “simetrizarea bio-campului”.

El se bazeaza pe constientizarea bio-campului nostru la principalele nivele din organism si sesizarea diferentelor de simetrie intre jumatatea sa stanga si dreapta. In momentul in care aducem aceste diferente la nivel constient, organismul nostru va face ceea ce trebuie ca sa le estompeze. Nu trebuie sa ne preocupe cum realizeaza el acest proces, fiindca subconstientul nostru stie foarte bine cum sa faca acest lucru.

Vom face aceasta meditatie (de re-simetrizare a bio-campului) astazi, bineinteles dupa ce realizam o scurta “incalzire” pentru a intra, anterior exercitiului, in starea meditativa corecta.

Este vorba la “incalzire” despre: zambetul lui Buddha, o singura minirelaxare, un set de 5 respiratii semialternate si o meditatie pe Ajna Chakra pe durata a 20 de batai de puls iar la sfarsit meditatia de impamantare, asa cum vom vedea.

Este util sa revedeti emisiunea de saptamana trecuta, sau prima emisiune “Meditatia saptamanii” in playlistul de pe site-ul www.dialoguri.info daca doriti sa faceti “incalzirea” completa pentru meditatie.

a1-zambetul lui Buddha:

-zambim, imperceptibil, abia schitat

-ochii incep sa faca si ei parte din zambet apoi intreaga fata

-extindem zambetul la nivelul intregului corp pana cand fiecare celula a sa zambeste

-simtim cat mai bine starea pe care ne-am creat-o

-acum suntem gata pentru restul meditatiilor

a-meditatia ghidata de relaxare: se relaxeaza pe rand cele sapte perechi de noduri tensionale ale organismului: 1-pielea capului si fruntea, 2-zona din jurul globilor oculari si pometii obrajilor, 3-limba si maxilarul inferior (si in consecinta se relaxeaza automat toti muschii faciali), 4-ceafa si umerii, 5-plexul solar si intreaga centura abdominala, 6-zona lombara si sfincterul anal, 7-maini si picioare de la baza pana la varfurile degetelor.

b- exercitiu de deblocare si purificare energetica:

-se simte respiratia pe cele doua nari si in timpul exercitiului se va inspira pe nara mai libera si se va expira pe cea mai congestionata. Narile se astupa usor, succesiv cu ajutorul degetelor, asa cum am explicat si aratat saptamana trecuta.

-exercitiul se incepe cu o expiratie (pentru a expulza de la inceput energiile stagnante din plamani si zona toracelui).

-pe inspiratie se va pronunta mental silaba “so” si pe expiratie silabele “ham”(pronuntate lent, astfel incat sa tina exact cat expiratia). Aceasta ajuta respiratia sa se faca in mod corect si il duce pe practicant catre starea de meditatie in timpul exercitiului.

-se fac aproximativ 5 cicluri, fiecare executa in ritmul propriu, fara a forta sub nici o forma.

c- meditatie pe Ajna Chakra:

-se localizeaza zona centrului Ajna Chakra (la circa o latime de deget sub centrul fruntii, in dreptul unei mici cavitati in osul frontal)

-se adopta o stare receptiva si se percepe pulsul in zona lui Ajna Chakra

-se numara aproximativ 20 de batai de puls, concentrandu-ne asupra senzatiei pe care o avem in zona

d-si acum exercitiul de simetrizare a bio-campului

-simtim jumatatea stanga a capului, ce senzatii apar in zona respectiva. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim ce senzatii avem la nivelul fruntii. Simtim apoi partea stanga a sa. Apoi partea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim cei doi ochi. Simtim separat ochiul stang. Apoi pe cel drept. Simtim diferentele.

-simtim cei doi obraji. Simtim separat obrazul stang. Apoi pe cel drept. Simtim diferentele.

-simtim buzele. Simtim separat jumatatea stanga a lor. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim urechile. Simtim separat urechea stanga. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim gatul. Simtim separat partea sa stanga. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim toracele partea din fata si cea din spate. Simtim separat partea sa stanga. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim bratul stang. Apoi pe cel drept. Simtim diferentele.

-simtim abdomenul si zona corespunzatoare din spate. Simtim separat partea sa stanga. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

-simtim piciorul stang. Apoi pe cel drept. Simtim diferentele.

-simtim partea stanga a organismului, imreuna cu bio-campul sau. Apoi pe cea dreapta. Simtim diferentele.

Ne indreaptam apoi atentia catre degetele de la picioare, apoi catre cele de la maini care se misca pe rand. Apoi se freaca usor palmele pentru echilibrarea stanga-dreapta a energiilor si incet se deschid ochii.

You may also like...