“Dependentele-Cauze psiho-emotionale” de Angela Giorgi

       girl-698632_1280Pentru inceput, se cuvine sa precizam ce sunt dependentele, tipologia acestora, ce elemente le-au generat si cum le putem elimina sau atenua.
     Dependentele de “substante” reprezinta aria cea mai raspandita la ora actuala in lume si constau in ingerarea compulsiva a acestora uneori fara discernamant si fara constientizare. Substantele care provoaca dependente sunt numeroase: alcool, tutun, droguri, cofeina, dulciuri, alimente consumate in exces etc.
     Exista, insa , si alte tipuri de dependente la fel de nocive. Un rol aparte il are dependenta de o anumita persoana sau de un grup de persoane. Pana la o anumita varsta, copilul este dependent de mama sa-l hraneasca, sa-l invete sa mearga, sa vorbeasca, sa-l ocroteasca. Se observa, totusi ca tot mai multe persoane manifesta acest tip de dependenta si la varsta adulta. Ele devin dependente de soti, de copii, de iubiti, de prieteni. Acest fapt tradeaza lipsa de maturizare psiho-emotionala a persoanei dependente, care simte in permanenta nevoia de ocrotire excesiva. O explicatie pertinenta exista si ea se refera la comportamentul parintilor in copilaria dependentului. 
Se poate ca parintii sa fi fost excesiv de grijulii sau foarte detasati, neimplicati emotional sau fizic in cresterea copilului.
      Sentimentul de abandon la varsta copilariei cat si abuzurile  creaza comportamente dependente, dar si sugestiile venite din partea parintilor sau a educatorilor ca acel copil nu este suficient de bun. Aceste sugestii sunt asimilate de Subconstient si se transforma in autosugestii, iar mai apoi, in tipare mentale negative creind asfel, comportamente dependente.
      Cei care cad in capcana acestui tip de comportament incearca prin toate mijloacele sa isi evite propriile emotii si sentimente. O convingere, o amintire dureroasa, o experienta negativa genereaza excesele alimentare, consumul de alcool, de tutun, de droguri, de dulciuri etc. cat si nevoia de a fi, in pemanenta sustinuti de alte persoane.
     Toti dependentii se confrunta, pe de o parte cu o Stima Scazuta de Sine, iar pe de alta parte cu o lipsa de Incredere in Sine. 
      Ce e bine de facut? Sa-si cultive Increderea in multiplele oportunitati ale vietii si sa lucreze constient la cresterea Stimei de sine printr-o mai buna valorizare a propriului potential mental, creativ,spiritual. 
     Exista si indivizi dependenti de o idee, de o religie, de o credinta, chiar de un anumit ritual. 
     “In spatele” fiecarui compotament dependent se afla o “nevoie”, de cele mai multe ori nevoia de protectie.        Dependentele sunt doar manifestari exterioare ale unor emotii interioare, cat si ale unor Blocaje afective, mentale si energetice.
        De aceea eliminarea dependentelor se realizeaza doar atunci cand aceste blocaje sunt constientizate, scoase la lumina si vindecate.
       Exista, din fericire, mai multe modalitati de eliminare a lor. 
       Din punct de vedere afectiv, este bine sa fie inlocuite resentimentele acumulate in copilarie sau la varsta adulta cu cele de Autoacceptare, de Autovalorizare, de Autoiubire.
      Din punct de vedere mental, recomand schimbare tiparelor mentale nocive cu tipare mentale benefice, cat si rostirea afirmatiilor pozitive: “Ma aprob pe mine insami”, “Ma iert, ma accept si ma iubesc pe mine insami”,”Ma eliberez de orice dependenta”, “Aleg linia de destin in care eu sunt in armonie cu mine”( Niculina Gheorghita ) etc.
       Consider ca dependentele se instaleaza acolo unde lipseste Armonia cu noi insine si cu intreg Universul. Recastigarea Armoniei interioare si a celei cu natura, cu semenii, cu intreaga societate, cu valorile ei reprezinta premisele eliminarii dependentelor.
       Mult succes!

Prof. Angela Giorgi, Maestru Reiki din Targu Jiu

Tel:  0744131915

http://terapiienergeticeangelagiorgi.blogspot.ro/

You may also like...