“Convingerile si subconstientul” de Marius Octavian Stefan

Convingerile_si_subconstientul_Marius_Octavian_StefanDupa cum deja stim, am citit nenumarate carti pe aceasta tema si ne-am observat comportamentul, subconstientul este acel loc invaluit in mister unde se inregistreaza scheme comportamentale, sau generalist cunoscute ca programe. Aceasta definitie de program psihic este vaga si poate trece ca orice isi gaseste loc pe subconstient, asa ca pe mai departe o sa ne referim la convingeri, ca la o subclasa a asa-ziselor programe.
O convingere ne deschide sau inchide variabilitati in viata. Cum? Sa luam un exemplu in care cel programat cu o convingere se  numeste, intamplator, Eu. Sa spunem ca Eu are convingerea “oamenii sunt nedemni de incredere ”. Prin urmare se va feri cat va putea de oameni, nu se va confesa niciodata unei alte persoane si nu va lua in serios relatiile interumane, cu exceptiile de rigoare din categoria familiei. Este evident cat de mult ii afecteaza viata lui Eu, convingerea ca nu poti avea incredere in oameni. Cum a capatat Eu aceasta convingere este alta poveste.
Putea sa isi construiasca aceasta convingere pe baza unei experiente dramatice pentru el, din trecutul apropiat, in care a fost grav afectat de comportamentul unui om, care probabil l-a tradat. In acest caz convingerea se instaleaza la un nivel superficial cu potential de adancire in psihic.
O alta posibilitate este ca Eu sa fi preluat convingerea de la parinti sau bunici, in copilarie, cand a asistat la episoade in care cei apropiati lui au fost tratati nedemn sau altfel decat se asteptau. Acum, in viata de adult, pur si simplu nu are incredere in oameni, dar nu stie de ce. In mod inconstient, convingerea s-a instalat ca o forma de protectie, care se reactiveaza la nevoie.
Acum, ganditi-va la cata energie consuma Eu pentru a se tine departe de oameni in general, cate ganduri si scenarii isi va face, care sunt si ele energofage. Isi va crea o adevarata psihoza, pierde simtul realului, pentru ca nu toti oamenii sunt tradatori.
Veste buna este ca toate convingerile se pot elibera, se pot scoate din subconstient si nu numai. Scoaterea sau eliberarea convingerilor nu inseamna ca imediat dupa, Eu se va deschide total in fata oamenilor din jur. Nu, doar ca odata eliberata aceasta convingere, Eu isi va continua acelasi stil de viata, dar fara toxicitatea si frica atasata actiunii de a interactiona cu ceilalti oameni, astfel, daca va fi pus in situatia sa se increada in cineva, va putea alege sa o faca, evitand un consum inutil de energie si o traire in trecut, in momentul deciziei ramane in prezent.
Octavian

 

Marius Octavian Stefan
www.mosinspir.ro

You may also like...