Care este esenta mecanismului fiziologic al stresului?

Organismul inchide toate procesele neesentiale pentru a favoriza pe cele urgente in acel moment-care sunt necesare pentru activarea reactiei de “lupta sau fugi!”. Astfel el inchide digestia (mare consumator de energie, care incetineste foarte tare functionarea organismului), mareste ritmul cardiac si intensifica activitatea mentala, etc.

La relaxare, dupa ce amenintarea a trecut, intervine sistemul nervos parasimpatic care normalizeaza activitatea corpului, incetineste toate procesele care au fost accelerate, si destinde toate blocajele care fusesera instituite in scopul de a potenta procesele care puteau ajuta supravientuirea in situatia de criza.

O eroare care intervine intotdeauna in acest proces de restabilire a relaxarii este aceea ca ea nu se produce perfect, in organism ramanand un anumit grad de incordare.

Consecinta acestei erori este ca in organism se creeaza un fond permanent de stres, care apoi va influenta permanent activitatea si va degrada starea de sanatate a persoanei respective.

APLICATIE: fondul de incordare din organism se poate reduce cu ajutorul unei metode scurte de relaxare-mini-relaxarecare sa ia 3-5 minute si sa fie practicata de 3-4 ori pe zi, atunci cand exista momente de timp care nu pot fi folosite la altceva.

Avantajul minirelaxarii: nu lasa nivelul de stres sa creasca prea mult in timpul zilei.

Stefan Pusca

Terapeut, autor si formator de cursuri de dezvoltare spirituala

E-mail: stpusca[@]yahoo.com

You may also like...